Rök & Stektemperatuter

Innertemperaturer

A och O vid rökning eller grillning av kött alternativt fisk är att ha koll på vilken innertemperatur produkten ska ha när den är klar. Först och främst behöver du ha koll på om den ska vara blodig eller mer välstekt. Använd det lägre temperatur alternativet för blodig och högre temperatur vid mer välstekt. Tänk på att köttet ofta ska vila efter det tillagas och i samband med det ökar innertemperaturen med några grader även när den tagits bort från grillen eller röken. 

 

Innertemperatur vilt

 

Renstek 58–68˚C rök tid ca 5 timmar
Hjortfilé  54–68˚C rök tid ca 3–5 timmar
Hjortstek  60–68˚C rök tid ca 4–6 timmar
Rådjurssadel 55–65˚C rök tid ca 3–5 timmar
Rådjursstek  58–65˚C rök tid ca 5 timmar
Rådjurshjärta  70–75˚C rök tid ca 4–5 timmar
Vildsvins revben 70˚C rök tid ca 3–5 timmar
Vildsvinsstek 67–70˚C rök tid ca 5–9 timmar
Älgfilé, kalv  55–65˚C rök tid ca 5 timmar
Älgkött kalv, biff  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Älg revben 60–68˚C rök tid ca 4–5 timmar
Älgfilé  55–68˚C rök tid ca 3–4 timmar
Älgstek, fransyska  68–68˚C rök tid ca 4–6 timmar
Älgkött kalv 56–68˚C rök tid ca 5 timmar
Älgkött, biff  56–68˚C rök tid ca 4 timmar
Älgkött, entrecote  56–68˚C rök tid ca 3 timmar
Älghjärta  70–80˚C rök tid ca 4–5 timmar
Älgtunga 70–80˚C rök tid ca 5 timmar (kokas och kallröks helst)
Bäver 65–70˚C rök tid ca 4–5 timmar

Innertemperatur nötkött

 

Biff  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Entrecote  55–65˚C rök tid ca 5 timmar
Flankstek  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Fransyska 70–75˚C rök tid ca 5 timmar
Högrev  80˚C rök tid ca 5 timmar
Innanlår 60–70˚C rök tid ca 5 timmar
Nöt bog  70–80˚C rök tid ca 5 timmar
Revben 70˚C rök tid ca 5 timmar
Nötbringa  85–90˚C rök tid ca 5 timmar
Nötytterfilé  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Oxfilé  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Rostas  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Rumpstek  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Ungnötslever  60–70˚C rök tid ca 5 timmar
Ytterlår 80–85˚C rök tid ca 5 timmar
Tunga 70–80 ˚C rök tid ca 5 timmar (kokas och kallröks helst)
Hjärta 70–80˚C rök tid ca 4–5 timmar
Märgpipa  80˚C rök tid ca 3–5 timmar
Rostbiff  58–70˚C rök tid ca 3–5 timmar
Ryggbiff  55–70˚C rök tid ca 3–5 timmar
Kalv entrecote  60–68˚C rök tid ca 5 timmar
Kalvfilé  60–68˚C rök tid ca 5 timmar
Kalvstek  65˚C rök tid ca 4–6 timmar
Kalvytterfilé  60–68˚C rök tid ca 3–5 timmar

Rökningstider OST

 

Brieost  40 ˚C rök tid ca 5–9 timmar (kallröks helst, men kan varmrökas)
Mozzarella 25 ˚C rök tid ca 5–9 timmar (kallröks helst)
Fetaost  25 ˚C rök tid ca 5–9 timmar (kallröks helst)

Innertemperatur lamm

 

Lamm entrecote  58–68˚C rök tid ca 3–5 timmar
Bringa  80–85˚C rök tid ca 3–5 timmar
Lammfilé  58–68˚C rök tid ca 3–5 timmar
Lammkotlett 58–68˚C rök tid ca 2–5 timmar
Lammracks  58–68˚C rök tid ca 3–5 timmar
Lammstek  60–68˚C rök tid ca 4–5 timmar
Lammytterfilé 58–68˚C rök tid ca 3–5 timmar
Lammrostbiff 58–68˚C rök tid ca 3–5 timmar

Innertemperatur fläsk

 

Benfri fläskkotlett  70˚C rök tid ca 3,5 timmar
Revben 70˚C rök tid ca 4–6 timmar
Flintastek  70˚C rök tid ca 3,5 timmar
Fläskbog  70˚C  rök tid ca 6–9 timmar
Fläskfilé  70–71˚C  rök tid ca 5 timmar
Fläskkarré  78–85˚C rök tid ca 6 timmar
Fläskytterfilé  70˚C  rök tid ca 5,5 timmar
Grillspjut  70˚C rök tid ca 5 timmar
Julskinka rimmad  70˚C rök tid ca 5–9 timmar
Fläskkotlett  70˚C rök tid ca 5 timmar
Karré  70 ˚C rök tid ca 5 timmar
Kotlettrad  72˚C rök tid ca 5 timmar
Skinka  70˚C rök tid ca 5–9 timmar
Skinkstek  70˚C rök tid ca 5–7 timmar
Hjärta  70–71˚C rök tid ca 5 timmar
Sidfläsk  80˚C rök tid ca 5–8 timmar

Innertemperatur kyckling och kalkon

 

Hel kyckling 82˚C  rök tid ca 3–5 timmar
Kycklingfilé  72˚C rök tid ca 3–5 timmar
Kycklingklubba  82˚C  rök tid ca 3–4 timmar
Kycklinglår  82˚C  rök tid ca 2–4 timmar
Kycklinglårfilé  72˚C  rök tid ca 2–4 timmar
Kycklingspett  72˚C rök tid ca 2–4 timmar
Kycklingvingar  82˚C rök tid ca 3–5 timmar
Kalkon  72˚C  rök tid ca 4–5 timmar
Kalkonbröst  72˚C rök tid ca 3–5 timmar
Kalkonfilé 72˚C rök tid ca 3–5 timmar

Innertemperatur fisk

 

Hel fisk  56˚C  rök tid ca 1 timma
Lax  55˚C rök tid ca 1 timma
Tonfisk  32˚C rök tid ca 1 timma
Torsk  56˚C rök tid ca 1 timma
Torskrygg  56˚C rök tid ca 1 timma
Hälleflundra  56˚C rök tid ca 1 timma
Ål 70 ˚C rök tid ca 6–9 timmar
Räkor 56˚C rök tid ca 30–50 minuter
Gädda 56 ˚C  rök tid ca 1 timma
Abborre 56 ˚C  rök tid ca 1 timma